SeniorPlaza

Biawak

Start
Nieuwtjes
Nieuwsbrief
Lente
Luilak
Gezondheid
Column
Componisten
Jazz
1930-1945
Jaren 45-50
De jaren 50
Jaren 60 en 70
Nostalgie
Oude foto's
Op zoek naar
Liedjes
Liedjes Zoek
Opzegversjes
Oude Gedichten
Voordrachten
Poezieversjes
Cadeautips
Vakantie
Wereldwonder
FinanciŽn
Verhalen
Gedichten
Prikbord
Boeken
Er op uit
Uitgaan
Creatief
Spelletjes
Online casino
Sport
Links
 
Biawak


Biawak, de Maleisische naam voor varaan, zag ik voor de eerste keer in1981 toen ik logeerde in het houten huisje van mijn schoonouders, in Parit Api Api, in de buurt van Pontian, Johor, Malaysia. Ik weet nog steeds, hoe ik die eerste avond in het houten huisje, in het bos omgeven door rubberbomen en ananasplantages, werd lek gestoken door de muggen. Maar goed de volgende dag goed ingesmeerd met een smeerseltje, ging het al een stuk beter.
De varaan was op zoek naar de kuikentjes, waar de kippen van mijn schoonouders voor gezorgd hadden. De varaan was opgemerkt door de twee honden die afstamden van de Australische Djingo. Honden die nergens bang voor zijn. De varaan werd de boom ingejaagd, kwam na zonsondergang naar beneden. Zich traag voor bewegend. Maar, vergis je niet, de varaan is razend snel wanneer hij in gevaar is. Dat merkte de honden al snel, zij moesten al gauw jankend het veld ruimen. Maar voor de rest zijn varanen beesten waar je niet bang voor hoeft te zijn. Eerder schuw dan een gevaar voor de mens.
Wel heb ik een keer een varaan uit mijn vijver moeten halen. De Koikarpers en goudvissen, hadden schijnbaar toch een te grote aantrekkingskracht voor het beest. Gelukkig was ik op tijd om de vissen van hun jager te bevrijden. Ik hoorde het beest nog wel mompelen: Orang Belanda semuah nampak (die Hollander ziet ook alles).

Cor Cornelissen
28-09-2010
<< Vorige zelfgeschreven verhaal (Bezorgd) Volgende zelfgeschreven verhaal (Bietser) >>
 
Naar overzicht alle zelfgeschreven verhalen
Naar overzicht zelfgeschreven verhalen met zelfde beginletter (B)