SeniorPlaza

Financiën

Start
Nieuwtjes
Nieuwsbrief
Lente
Luilak
Gezondheid
Column
Componisten
Jazz
1930-1945
Jaren 45-50
De jaren 50
Jaren 60 en 70
Nostalgie
Oude foto's
Op zoek naar
Liedjes
Liedjes Zoek
Opzegversjes
Oude Gedichten
Voordrachten
Poezieversjes
Cadeautips
Vakantie
Wereldwonder
Financin
Verhalen
Gedichten
Prikbord
Boeken
Er op uit
Uitgaan
Creatief
Spelletjes
Online casino
Sport
Links

Klik op de knoppen voor meer informatie

Goedkoopste uitvaartverzekering

Uw energie vergelijken

Alle bedragen die genoemd worden op deze pagina zijn de bedragen die gelden in 2017.
(aan onderstaande kunnen geen rechten ontleed worden)


De gegevens van 2017 staan online:

Inkomstenbelasting
Buitenlandbijdrage Zorgverzekeringswet
Forfaitaire bijtelling eigen huis
Belastingschijven werk en woning (tarieven box 1)
Bundelen giften fiscaal voordelig

Ontslag
Kantonrechtersformule
Duur en hoogte werkloosheidsuitkering

Pensioen
Wat gebeurt er met mijn pensioen als ik werk, naast mijn AOW
5 vragen over pensioen en scheiding
Pensioen aanvragen
AOW pensioen
Hoe staat het met mijn pensioenvoorziening

Erfbelasting
Erfbelasting (heette tot 1 januari 2010 successierechten)
Schenkrecht. Wat mag ik aan mijn kinderen, kleinkinderen, enz. belastingvrij schenken
Schenkingen op papier
Schenkingen om successierechten te verkleinen


Geld lenen

Sparen of beleggen voor uw pensioen?

Op internet kom je veel financiële websites tegen die allerlei informatie tonen over pensioen, verzekeringen, hypotheken, geld schenken, sparen, enzovoorts. Lang niet alle websites zijn interessant voor senioren en ook niet alle websites geven juiste en betrouwbare informatie. Hieronder ziet u een aantal geschikte financiële websites die voor u interessant kunnen zijn.
Geld en Recht
Nibud Pensioen
Spaarrekening voor kleinkinderen
Uitvaartverzekering vergelijken
Geld schenken
Autoverzekeringafsluiten24.nl
Wijzer in geldzaken
Fietsverzekering ANWB


Blijverslening

Hoewel ouderen langer zelfstandig thuis moeten en willen blijven wonen en er een nijpend tekort van zo’n 60.000 seniorenwoningen is, hebben slechts 2 ouderen de afgelopen 1,5 jaar gebruik gemaakt van de Blijverslening. Hiermee kunnen senioren hun woning verbouwen en seniorproof maken. Nog maar 28 van de 388 gemeenten bieden deze lening aan; in zo’n 100 gemeenten loopt momenteel een procedure om deze lening mogelijk te maken. Uit grootschalig onderzoek van de stichting Zilver Wonen Weken (ZWW) blijkt dat zo’n 104.000 ouderen hun huis graag zouden aanpassen en daar een lening voor willen afsluiten. “Deze lening kunnen ze echter zonder de garantstelling van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting, dat ook de succesvolle Starterslening beheert, vrijwel niet bij een bank verkrijgen”, aldus Coen Staal, voorzitter van ZWW. Daarom spoort de ZWW gemeenten aan om de Blijverslening snel in te voeren en er goede voorlichting voor op te starten.

Kosten zorg terugdringen
“Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te begrijpen dat er iets moet gebeuren”, legt Staal uit. “We hebben 3 miljoen 65-plussers en 40% van de gemeenten zegt nu al een tekort te hebben aan seniorenwoningen. In 2020 zal dat tekort gegroeid zijn in meer dan de helft van de gemeenten. Hierdoor blijven ouderen te lang wonen in een niet aange-paste woning. Voor de kosten van het aanpassen van die woningen willen gemeenten of woningcorporaties veelal niet opdraaien. Met zo’n 465.000 valpartijen per jaar onder 65-plussers, mede door niet-aangepaste woningen, kunnen deze ouderen versneld in een zorginstelling terechtkomen. Wat per oudere zo’n 6.400 euro per maand kost. Daar draait de gemeente dan weer wel voor op. De Blijverslening is veel goedkoper voor gemeenten en biedt de burger een langer en veiliger verblijf in hun eigen huis.”

Samen met gemeenten
Samen met de 28 gemeenten waar de Blijverslening al is ingevoerd, wil de stichting ZWW de communicatie graag sterk verbeteren. Nu zegt slechts 10% van de senioren van deze leningsvorm gehoord te hebben. “Gebruikmakend van ons ZWW platform zouden we per postcodegebied iedereen in deze, vooralsnog, 28 gemeenten willen informeren over wie gebruik kan maken van de Blijverslening en wat daartoe de voorwaarden zijn”, aldus Staal. “Uit ons onderzoek is gebleken dat ruim honderdduizend ouderen er gebruik van willen maken. Wij schatten in dat er, met de toename van 65-plussers, binnenkort ruim een half miljoen geïnteresseerde senioren zullen zijn, wanneer alle gemeenten dit oppakken en goed uitdragen.”

Per postcode zoeken
Momenteel kan op het ZWW platform al per postcode gezocht worden naar thuiszorgaanbieders en de juiste gegevens van het Wmo-loket. De zoekmogelijkheid naar de Blijverslening komt hier nu bij. Samen met deze gemeenten wordt straks echter nog meer mogelijk. “Onze stichting wil ouderen stimuleren veel eerder over hun toekomstige woonsituatie na te denken. Wil je je woning aanpassen, verbouwen of verhuizen, vul dan onze Langer Thuis Test in. Je zou vervolgens kunnen besluiten om bijvoorbeeld een hovenier te schakelen. Wij streven ernaar dat je via onze website in contact gebracht wordt met een lokale hovenier. Ook aan gemeentelijke voorlichtingsmiddagen kan op ons platform extra aandacht besteed worden. Via onze partner ANBO zouden tevens thuisbezoeken, om naar de persoonlijke vragen en behoeften thuis te kijken, aangevraagd moeten kunnen worden. Zo komt de complete dienstverlening, van herkenning van het probleem tot de invoering en financiering, rond via ons platform. Er moet dus echt nog heel veel gebeuren!”, aldus Staal.


Onderzoek ADP lonen 2017

Bijna iedere werknemer gaat er in 2017 in nettoloon op vooruit. De procentueel grootste stijging geldt voor een brutosalaris van 1.750 euro: dit stijgt met bijna driekwart procent, een bedrag van 11 euro netto. Verdient u het minimumloon dan gaat u er, inclusief de reguliere verhoging, netto 15 euro op vooruit. Een werknemer met een modaal salaris ontvangt 3 euro meer op zijn bankrekening. Anderhalf keer modaal ziet een stijging van 5 euro onderaan de salarisstrook staan en twee keer modaal ontvangt 10 euro meer per maand. De positieve ontwikkeling geldt niet voor iedereen. Veel ambtenaren ontvangen per januari 2017 minder netto salaris op hun bankrekening: vanaf een modaal inkomen daalt het nettoloon.
Dit blijkt uit berekeningen die HR- en salarisdienstverlener ADP uitvoerde op basis van de belastingtarieven, pensioenpremies en andere premies en heffingen van 2017. ADP verzorgt maandelijks de salarisstrook van 1,4 miljoen Nederlandse werknemers.

Klik op de afbeelding voor een grote versie van de infographic over de lonen in 2017.

Prinsjesdag 2016

Wat voor invloed hebben de maatregelen die het kabinet heeft aangekondigd op Prinsjesdag op de koopkracht van ouderen? We hebben een aantal interessante links voor u verzameld met artikelen over de gevolgen van alle maatregelen.

Nibud, koopkrachtverandering van ouderen 2016-2017
Miljoenennota 2017 voor ouderen
Meer geld voor veiligheid, ouderen en arme kinderen
Ouderenkorting omhoog
Kleine stijging koopkracht ouderen


Beursnieuws

Nieuws en actuele koersen bij

Eurobench ---- klik op de euro ----

Euronext ---- klik op de euro ----