SeniorPlaza

Start
Nieuwtjes
Nieuwsbrief
Winter
Carnaval
Gezondheid
Column
Componisten
Jazz
1930-1945
Jaren 45-50
De jaren 50
Jaren 60 en 70
Nostalgie
Oude foto's
Op zoek naar
Liedjes
Liedjes Zoek
Opzegversjes
Oude Gedichten
Voordrachten
Poezieversjes
Cadeautips
Vakantie
Wereldwonder
FinanciŽn
Verhalen
Gedichten
Prikbord
Boeken
Er op uit
Uitgaan
Creatief
Spelletjes
Online casino
Sport
Links

Klik op de knoppen hieronder voor meer informatie

   

Winterrecepten

Arftensoep of Snert

Ingrediënten

1 grote ‘hepsepoot’

Naar keuze: 1 hazenstaart

1 kilo erwten

5 aardappelen

Water

Zout en peper

Naar keuze: knolselderij en prei

Bereiding

De erwten (arften) een dag van tevoren in koud en ruim water laten weken. De volgende dag de ‘hepsepoot’en desgewenst de varkensstraat en 4 liter water met zout aan de kook brengen en 2 uur laten trekken. Voeg dan de erwten en de in stukken gesneden aardappelen toe en laat

 Het geheel 1 uur zachtjes doorkoken. Als de erwten zacht worden, de soep regelmatig roeren. De aardappelen fijn wrijven, het vlees er uit halen en de soep afmaken met peper en zout. Het vlees verdelen over de borden. In later tijd werd aan de arftensoep knolselderij en prei toegevoegd. De knolselderij en de prei in stukjes snijden en samen met de erwten laten meekoken. In plaats  van erwten kunnen ook spliterwten gebruikt worden; deze hoeven niet te weken.  Achterhoekers weten uit ervaring dat de erwtensoep de tweede dag nog lekkerder is. Men noemt het dan geen arftensoep meer maar 'snert'.

Elfstedenbliksem

Ingrediënten

1 kilogram stoofperen

1 theelepel kaneel

1 eetlepel, suiker

1 kilogram aardappelen

600 gram doorregen rookspek

2 eetlepels azijn

Peper & zout
 

 

Bereiding

Schil de peren, snijdt ze in partjes en verwijder de klokhuizen. Breng in een pan op hoog vuur 2 deciliter water met de kaneel, de suiker en de partjes peer aan de kook, sluit de pan en stoof de peertjes ongeveer ½ uur op laag vuur. Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in vieren.

Voeg ze, zo nodig met wat water, aan de peertjes toe en stoof zachtjes door tot de aardappelen en de peren gaar zijn. Snijd het spek in plakken van ½ cm dik en bak die op matig vuur aan beide kanten goudgeel. Neem ze uit de pan en houd ze warm. Schep de azijn, peper, en het spekvet door het gare peer-aardappelmengsel. Breng het geheel op smaak en leg de gebakken plakjes spek erop. Serveer met roggebrood, boter en met mosterd, om het spek mee te besmeren.

Friese Boerenkool

Ingrediënten

600 gram schoongemaakte boerenkool

1¼ kg. Aardappelen

2 uien

200 gram mager rookspek

2 speklappen

4 rundersaucijsjes

1 eetlepel azijn

 

Bereiding

Kook de boerenkool met 3 deciliter water 15 minuten in een ruime pan. Leg er dan de geschilde en in vieren gesneden aardappelen, de gesnipperde uien en het in blokjes gesneden rookspek op en kook alles in 25 minuten gaar. Bak intussen de gehalveerde speklappen en de rundersaucijsjes in 50 gram bakboter zachtjes bruin en in 20 minuten gaar. Blus het bakvet af met de azijn en 2 deciliter water en laat het aan de kook komen. Stamp de boerenkool en de aardappelen door elkaar en serveer de speklapjes, de saucijsjes en de jus er apart bij.

 

Drentse koolraapstamppot

Ingrediënten

750 gram aardappelen

1 koolraap

ca. 700 gram zout

½ potje verse bieslook

250 gram kastanjechampignons

2 eetlepels kruidenboter

1 bekertje Bulgaarse yoghurt (125 ml.)

versgemalen peper

100 gram geraspte boeren Leidse kaas

 

Bereiding

Schil de aardappelen, de koolraap en snijdt ze in stukken, kook ze met weinig water en zout in ongeveer 20 minuten gaar. Snij de champignons in vieren. Verhit de kruidenboter in een koekenpan en bak de champignons ongeveer 5 minuten tot al het vocht is verdampt. Maal er wat peper boven. Giet de aardappelen en de koolraap af en stamp ze fijn. Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Roer de yoghurt, ¾ deel van de kaas en ¾ deel van de bieslook door de stamppot, breng het op smaak met zout en peper en doe de stamppot in een schaal. Schep de champignons erop en strooi er de rest van de bieslook over.

Stamppot pastinaak

Ingrediënten

800 g pastinaak

3 uien, fijngesn.

1 laurierblad

ongeveer 350 g gekookte witte bonen

150 g geraspte oude kaas

3 eetlepel peterselie, fijngeknipt

2 theelepels tijm

peper en zout

 

Bereiding

Pastinaak schoon boenen, eventueel schillen en in plakjes van 1 cm dik snijden. Ui en pastinaak opzetten met een laagje water, zout toevoegen en een laurierblad. Na 10 minuten de uitgelekte bonen toevoegen en op laag vuur nog 10-15 min. meestoven. Kaas, peterselie en tijm toevoegen. Alles door elkaar stampen en op smaak brengen met peper en zout. Variatie met vlees: 200 g spekblokjes uitbakken en door de stamppot scheppen.

 

Stampot bieten

Ingrediënten

1 kg aardappels

0.75 kg bieten

0.25 kg uien

2 eetlepels olie

1-2 zure appels

zout

laurierblad

3 kruidnagels

½ dl azijn

scheutje yoghurt

150 gr jonge kaas in blokjes.

 

Bereiding

Kook de bieten in de schil gaar. Breng de aardappels met wat zout aan de kook met 1 dl water. Verwijder ondertussen de schillen van de bieten en snij ze in blokjes of rasp ze. Snij de uien fijn en fruit ze in 2 eetl. olie ca 5 min. lichtbruin. Haal de klokhuizen uit de appels en snij ze aan blokjes. Doe dit alles samen met het laurierblad en de kruidnagels bij de bijna gare aardappels en laat alles nog 5 min. Doorkoken. Haal de kruiden eruit, stamp alles door elkaar, roer de azijn en de yoghurt erdoor en op het laatst de blokjes kaas. Eventueel op smaak brengen met wat zout.

Preitaart met pruimen

Ingrediënten

250 g prei, gesneden

1 ui, gesneden

225 g bladerdeeg

(5 plakjes), ontdooid

2 beschuiten, verkruimeld

4 eieren

200 g pittige (schapen)kaas, in stukjes

12 gedroogde pruimen zonder pit

olie om in te bakken.

 

Bereiding

Prei en ui 5 min. smoren in hete olie. Iets af laten koelen. Oven voor verwarmen op 2000 C. Springvorm ( Ø 24 cm) bekleden met bladerdeeg. Met een vork gaatjes in het deeg prikken. Het beschuitkruim over de bodem verdelen. Eieren, kaas en prei met ui mengen en in de vorm schenken. Pruimen er op leggen en in ongeveer 35 min. bruin en gaar bakken.

Bronnen:

De Hollandse Pot

www.deketel.nl

Terug naar overzicht Winter