SeniorPlaza

Start
Nieuwtjes
Nieuwsbrief
Lente
Luilak
Gezondheid
Column
Componisten
Jazz
1930-1945
Jaren 45-50
De jaren 50
Jaren 60 en 70
Nostalgie
Oude foto's
Op zoek naar
Liedjes
Liedjes Zoek
Opzegversjes
Oude Gedichten
Voordrachten
Poezieversjes
Cadeautips
Vakantie
Wereldwonder
FinanciŽn
Verhalen
Gedichten
Prikbord
Boeken
Er op uit
Uitgaan
Creatief
Spelletjes
Online casino
Sport
Links

 

De Chinese muur

(met dank aan Ilse Steel voor het geleverde materiaal)

(klik op de plaatjes om ze te vergroten)

 

De Chinese muur, (de lengte is niet precies bekend - ongeveer tussen de 6000 en 7000 kilometer- lang, loopt van een groot herbouwd fort 300 kilometer ten oosten van Peking tot aan het plaatsje Lop Nur in de regio Sinkiang. In totaal loopt de muur door 17 provincies in het midden en het noorden van China. Net als een reusachtige draak, gaat de Chinese Muur op en neer in woestijnen, graslanden, bergen en plateaus.
De muur is gemiddeld acht meter hoog en zo breed dat vijf paarden naast elkaar kunnen lopen. Keizer Qin Shihuangdi startte met de bouw rond 220 voor Chr. om het al bestaande netwerk van vestingen met elkaar te verbinden en te versterken tegen invallen van, en als verdediging tegen vijanden uit het noorden, na de hereniging van China. De bevelhebber voor dit project was de zeer capabele generaal Meng Tian. De ontberingen waaronder de arbeiders tijdens de ijskoude winters en de verschroeiende zomers te lijden hadden waren onvoorstelbaar. Toen de Mongoolse ruiterorde over China begon uit te zwermen, werd de muur verbreed en met duizenden wachttorens uitgerust.

De eerste wallen waren van aarde en leem, daarna werd steen gebruikt. De Chinese Muur is niet alleen een muur, maar een verdedigingsproject, bestaande uit talloze passen, wachttorens en blokhutten. Ongeveer 1.000.000 soldaten bewaakten de muur. De belangrijkste militaire officieren waren gestationeerd in garnizoenssteden, terwijl de minder belangrijke ambtenaren en soldaten gestationeerd waren in kleinere forten. De elf garnizoenen werden opgericht langs de muur het oog op bewaking. Door de tijd heen kostte het onderhoud van de muur handenvol geld en bezorgde de arbeider heel veel werk.

Generaal Meng Tian

 

De geschiedenis van de Chinese Muur brengt ons naar de Qin, Han en Ming-dynastie. De Eerste Keizer, Qin Shi Huangdi, cre√ęerde nabij Xi'an een groots grafcomplex met in de buurt stenen legers als wachters. De Chinese Muur is oorspronkelijk gebouwd als een defensieve versterking van de drie staten: Yan, Zhao en Qin. Onder de Ming-dynastie werd de muur nog verder uitgebreid. De bouw van de Chinese Muur zette zich voort in latere dynastie√ęn.

 


Brokstukken van de muur bij Lop Nur

In feite is het bouwen van de Muur begonnen om onafhankelijke wanden voor de verschillende staten neer te zetten. Met een geschiedenis van meer dan 2.000 jaar zijn een aantal delen van de Chinese Muur verwoest, of zelfs helemaal verdwenen. Sindsdien heeft de Chinese Muur gediend als een monument van het Chinese volk. Het is het langste door mensen gemaakte object ter wereld. De bouw van de Chinese Muur toont het resultaat van de wijsheid en de volharding van het Chinese volk.

De delen van de muur bij Bijing werden gerenoveerd tijdens de Ming-dynastie, waarvan de leiders een eeuw lang bezig waren met de muur te versterken en tot aan de Gele zee te verlengen. De bestaande wallen, die uit steen, aangestampte aarde en hout bestonden, werden met baksteen bekleed. Ze bouwden kantelen om de boogschutters te beschermen en verbreedden de muren. Ook werden er wachttorens toegevoegd. Een systeem van bakens die van toren tot toren werden aangestoken, zorgde ervoor dat vijandelijke troepenbewegingen snel aan het hoofdkwartier werden doorgegeven. Ondanks die verbeteringen faalde de Chinese muur in zijn doel om indringers buiten het land te houden. Er werden meermalen bressen in de muur geslagen, voornamelijk door legers van Dzengis Khan in 1245 en door Mantsoe-troepen in 1644. Bij Bijing zijn drie grote stukken van de muur toegankelijk voor het publiek.


De muur bij Beijing


De muur bij Badaling

De Chinese muur bij Badaling

Op 70 kilometer van Beijing ligt Badaling dat in 1957 volledig werd gerestaureerd. Ook werd er een kabelbaan aangelegd. Het kan er erg druk zijn maar lopend langs de muur komt men in een andere wereld. In de buurt van Beijing liggen de Ming-graven, de rustplaatsen van 13 van de 16 keizers uit de Ming-dynastie. Het complex strekt zich uit over enkele vierkante kilometers aan de voet van de Tianho-bergen.

In het Chinees heten de Ming graven Shisanling; de 13 tombes. Een bijna zeven kilometer lange weg leidt naar de tombes. De weg begint bij een vijf eeuwen oude poort van marmer. Nog meer poorten volgen. Opvallend zijn de stenen beelden langs de weg. Eerst een laan der dieren. Een stenen schildpad symboliseert een lang leven. Verder staan er beelden van olifanten, paarden, leeuwen en mythische beesten. Dan een laan der mensen: ambtenaren, generaals, ministers. Altijd staan er 12 beelden aan weerszijden van de weg.
 

De muur bij Mutianuy

 

De Chinese muur bij Mutianuy

Mutianuy ligt ca. 90 km ten noorden van Beijing en heeft, evenals Badaling, een recent gerenoveerd stuk van de muur. De muur bij Mutianuy ligt in een ruig terrein en om de muur te bereiken vanaf de hoofdpoort moet men een steile trap beklimmen. Men kan ook met de kabelbaan naar boven. Boven is het uitzicht op de muur, die langs beboste ravijnen omlaag en langs bergrichels omhoog kronkelt, adembenemend.

De Chinese Muur bij Simatai

Simatai is een klein dorp aan de voet van de muur. Met één steile helling van 85% is de Simatai-muur een sterke getuige van de technische vaardigheden uit de Ming-tijd. Deze slechts ten dele gerestaureerde delen van de muur biedt, als men voorbij de eerste wachttorens is een uitzicht op de muur in zijn wilde afgebrokkelde staat. Ook hier weer een kabelbaan. De muur loopt over een bergkam en bergtoppen. Vanaf Simatai kun je naar Badaling over de Chinese Muur lopen, klimmen, en klauteren. Deze 11 km lange tocht (4 uur) brengt je over mooie bergtoppen met indrukwekkende vergezichten en over lange stukken niet gerestaureerde muur.


De muur bij Simatai


Kabelbaan Simatai


De Chinese astronaut Yang Liwei

 

In 2003 kon de eerste Chinese astronaut, Yang Liwei, een hardnekkig misverstand uit de weg ruimen: De Chinese muur is van uit de ruimte niet te zien! De astronaut draaide in oktober vorig jaar 14 rondjes om de aarde in de Shenzhou-ruimtecapsule maar de Chinese Muur heeft hij naar eigen zeggen niet kunnen ontwaren. Yangs bekentenis was belangrijk genoeg voor de Chinese autoriteiten om te verordonneren dat de mythe uit de Chinese schoolboekjes zou worden geschrapt. Maar de Amerikaanse astronaut Gene Cernan, beweert nu in een Singaporese krant dat de Muur wel degelijk zichtbaar is vanuit de ruimte. En Cernan heeft enig recht van spreken. Hij maakte in 1972 een wandeling op de maan. Het is een kwestie van weten waar je moet kijken, aldus Cernan.

 

Op de foto rechts een gebied van 12 bij 12 kilometer in de noordelijke provincie Shanxi. De Chinese Muur is de dunne zwarte lijn die van linksonder naar rechtsboven kronkelt. De foto is gemaakt door Terra, een van de satellieten van het Earth Observing System, van ongeveer 700 km hoogte.

Qin Dynastie (221-206 v.Chr.)

Keizer Qin Shi Huangdi

Hoewel de Qin-dynastie formeel nog geen twintig jaar over het Chinese cultuurgebied heeft geheerst, heeft deze periode op de latere geschiedenis van China een moeilijk te overschatten invloed gehad. Qin vernietigde de oude feodale verbrokkeling en verenigde China als eerste onder het gezag van een machtige keizer. Gedurende deze dynastie werd een begin gemaakt met de bouw van de Grote Muur.

De Eerste Keizer, Qin Shi Huangdi, (259 v. Chr. 210 v. Chr.) cre√ęerde nabij Xi'an een groots grafcomplex met in de buurt stenen legers als wachters. Ten slotte is Qin vereeuwigd als 'China', de westerse naam voor het land en de cultuur dat de Chinezen zelf aanduiden als het 'Land van het Midden' (Zhong guo). Ondanks grote verdiensten is de Qin-dynastie al na √©√©n generatie ineengestort en heeft daarbij een slechte reputatie gekregen vanwege de strengheid en onderdrukking van het regime tegenover haar onderdanen. De geringste misstap of teken van ongehoorzaamheid werd meedogenloos gestraft.

Het Terracottaleger werd in 1974 bij toeval ontdekt door een paar plaatselijke boeren die een put aan het graven waren. In een kelder van ca 12.000 vierkante meter en 5 meter diep stonden ongeveer 8000 terracotta infanteristen met o.a.: boogschutters, cavaleristen en strijdwagens in slagorde opgesteld, klaar om de onsterfelijke ziel van hun keizer te verdedigen. De hoofden werden afzonderlijk geboetseerd, het gezicht van elke krijger is anders. De romp, de ledematen en handen werden in serie geproduceerd. De krijgers vormen met hun vast beraden gelaatsuitdrukking een stenen bewijs van de daadkracht van het toenmalige keizerrijk. Nu is het leger gedeeltelijk uitgegraven, gerestaureerd en opgesteld in een reusachtige hangar die de krijgers beschermd tegen de elementen.


Terracottaleger


Het terracottaleger in de hangar

Het grafcomplex van de keizer is een reusachtig gedenkteken voor een man die de geschiedenis is ingegaan als een even briljant als bruut heerser. Keizer Qin Shi Huangdi bouwde al vroeg aan zijn eigen mausoleum. De bouw begon toen hij veertien jaar was en ging zesendertig jaar lang door. Meer dan 700.000 van zijn onderdanen bouwden grafpaleizen, paviljoens, schepen en het Terracottaleger. Opgravingen gedurende de afgelopen dertig jaar hebben het terrein langzamerhand blootgelegd, maar het ondergrondse paleis blijft vooralsnog een mysterie. Archeologen voorspellen dat er nog wel eens tweehonderd jaar bijkomt om alles op te graven. De ambachtslieden en vaklui zouden in het mausoleum begraven zijn om te voorkomen dat ze de geheimen van de keizer nooit zouden openbaren.

 

Han Dynastie (206 v.Chr.- 220 na Chr.)

 


Liu Bang
(247 v.Chr. - 195 v.Chr.)

Op het gebied van staatkunde, filosofie, cultuur en economie werd een peil bereikt, dat in een aantal aspecten nooit meer ge√ęvenaard is. De economische expansie gedurende de Han-dynastie ging gepaard met een grote uitbreiding van het territorium van het Chinese rijk en zijn invloedsfeer, zelfs tot ver buiten de grenzen van het huidige Voorafgaand aan de Han-dynastie, vanaf ongeveer 208 v. Chr. ging het snel bergafwaarts met de Qin. De eens zo machtige autoritaire eerste eenheidstaat in China werd door de uitgeknepen bevolking niet meer geaccepteerd. Ondanks het vooruitzicht op zware straffen braken er al kort na de dood van de Eerste keizer, Qin Shi Huangdi overal in het rijk opstanden uit.

 

Het meest succesvol waren de jonge aristocraat Xiang Yu en een man uit het gewone volk, Liu Bang. Hoewel Xiang Yu de leider van de opstandelingen werd, was het Liu Bang die in 206 Xianyang, de hoofdstad van Qin, nabij het huidige Xi'an (provincie Shaanxi) veroverde. Hij werd er door Xiang Yu weer verdreven maar kreeg een groot territorium iets zuidelijker, dat ook het dal van de Han-rivier omvatte. Liu Bang noemde zich van toen af 'koning van Han'. Vanuit deze machtsbasis voerde hij oorlog met Xiang Yu. In 206 heroverde Liu Bang Xianyang en nam de titel van keizer van de Han-dynastie aan.

 

Na een verbeten strijd moest Xiang Yu in 202 v. Chr. uiteindelijk het onderspit delven en verkreeg Liu Bang de macht over heel China. Liu Bang is ook bekend onder zijn tempelnaam, Gaozu of zijn postume keizersnaam Gaodi. Liu Bang is een van de grote helden van de Chinese geschiedenis. Hij werd geboren als een landbouwer, groeide op als rebel en avonturier en werd uiteindelijk keizer en stichter van de grote Han dynastie die 400 jaar zou duren.


Xiang Yu
(233-202 v. Chr.)

 

Ming Dynastie (1368-1644)

De Ming-dynastie behoort tot de grote Chinese dynastie√ęn, die tijdens lange perioden van binnenlandse stabiliteit en welvaart grote culturele prestaties voortbrachten. In tegenstelling tot de voorafgaande Yuan-dynastie (1279-1368), toen Mongolen de keizerlijke troon bezetten, was deze dynastie er een van etnisch Chinese heersers. Het zuiver Chinese karakter van deze dynastie had echter ook een keerzijde: De Ming ontwikkelde zich snel als xenofobisch en naar binnen gericht.

 

Hierdoor miste het Chinese keizerrijk het zicht op ontwikkelingen buiten de directe invloedssfeer en onderkende niet de gevaren die de expansie van de westerse wereld met zich meebracht, die toen ook in China merkbaar werd en later (tijdens de Qing-dynastie, 1644-1912) grote ramspoed over China zou brengen. Tijdens het verval van het gezag van de Yuan-dynastie, dat al sinds ongeveer 1320 in gang gezet was, braken op vele plaatsen in het rijk opstanden uit.

 

In 1356 veroverde een van de rebellen Zhu Yuanzhang Nanjing. Zhu bouwde van daar zijn machtsbasis verder uit, eerst langs de beide oevers van de Yangzi-rivier. Van daaruit wist hij de ene na de andere concurrerende rebellengroep aan zich te binden of te verslaan. In 1368 viel Peking in zijn handen, bij welke gelegenheid de Ming-dynastie uitgeroepen werd met zichzelf als eerste keizer, Ming Taizu. Als regeringsmotto (nianhao) koos hij 'Hongwu' ("Grote militaire macht"). Ondanks de grootheid van deze keizer op vele gebieden heeft zijn reputatie ernstig te lijden gehad door zijn wreedheid en tirannieke karakter, die zich vooral op latere leeftijd manifesteerden.


Zhu Yuanzhang
(1328 -1399)

Ilse Steel

Bronnen:
Geillustreerde encyclopedie - Uigeverij Spaarnestad
Law, Eugene - China Wereldwijzer
ANWB Fotoatlas
Reisfolders voor China
Columbusmagazine 
Oriental Discoverey.nl
Artikel van maart 2004 uit - wetenschap24.nl
China - A Cultural and Historical Dictionary by Michael Dillon  

Fotogalerij China


Chinese muur in 1907

Muur bij Beijing

Muur bij Badaling

Muur bij Mutianyu

Muur bij Simatai

Jinshanling muur met fort

De Chinese muur tussen Jinshanling en Simatai

Einde van de muur bij Jiayuguan

Chinese boer bij de muur

Extra: De Ming-graven bij Beijing

In navolging van een traditie die is ontstaan tijdens de Zhou-dynastie kozen de Ming-keizers de plek en het ontwerp van hun graftombes wanneer zij nog in leven waren. Het kiezen van de plek, gebaseerd op de fengshui, de geomantiek of 'leer van wind en water', verzekerde dat alleen de welwillende geesten het gebied bewoonden. Van de 16 Ming-keizers kozen er 13 begraven te worden in de serene valei 50 kilometer ten noorden van Beijing. Het complex sterkt zich uit over enkele vierkante kilometers aan de voet van de Tianshou-bergen. De offerzaal en Changling, het mausoleum van keizer Yongle verkeren in goede staat.
De gedenkboog, gebouwd in 1540 markeert de toegang tot het dal. Daarna volgt de Grote Rode poort, die in 1426 gebouwd werd. Achter deze poort bevindt zich het Stèlepaviljoen waar binnen China’s grootste stèle, met daar in gegrift de namen van vroegere Ming-keizers. De stèle werd in 1435 voltooid en wordt ondersteund door mythische schildpadden, een symbool van een lang leven. Voorbij dit paviljoen is de mythische Heilige Weg. Het pad wordt omzoomd door dieren en mythische monsters. Er staan ook 12 standbeelden van militaire, burgerlijke en keizerlijke beambten, die de keizer in het hiernamaals dienen.

Grote Rode poort

Heilige weg

Poort naar de tombe

Changling Mausoleum

Ming-graf keizer Zhu Yuhanzhang uit 1413

Dingling Mausoleum keizer Wanli

Changling Mausoleum
Keizer Wanli (1563-1620) de dertiende keizer van de Ming-dynastie. Keizer Wanli was keizer van de Chinese Ming-dynastie tussen 1572 en 1620. Geboren als Zhu Yijun en zoon van keizer Longqing.
Tijdens zijn regeerperiode van 48 jaar, de langste van de Ming-dynastie, zette het verval van de dynastie in. Wanli was getuige van de aankomst van de eerste jezu√Įetenmissionaris, Matteo Ricci, in Peking.

Ilse Steel

Bronnen:
Eugene Law ‚Äď China
ANWB fotoatlas
Ge√Įllustreerde encyclopedie in kleur. Uitgeverij Spaarnestad
www.geledraak.nl
Wikipedia

Verder naar volgend wereldwonder Colosseum, Rome

Naar vorig wereldwonder Chichen Itza

Terug naar beginpagina wereldwonderen

 

Naar SeniorPlaza